Στοματική Χειρουργική

Χειρουργική Στόματος

Η Χειρουργική του Στόματος ή Στοματική Χειρουργική (Oral Surgery) περιλαμβάνει τη χειρουργική παθολογία και εγχειρητική της στοματικής κοιλότητας, δηλαδή τη μελέτη των εγχειρητικών τεχνικών και της παθολογίας των νοσημάτων που η αντιμετώπισή τους πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση εντός των ανατομικών ορίων της στοματικής κοιλότητας.

Η αρχαιότερη και πιο ευρέως διαδεδομένη επέμβαση χειρουργικής στόματος αποτελεί η εξαγωγή δοντιού. Άλλα παραδείγματα αποτελούν η αντιμετώπιση εγκλείστων δοντιών, κύστεων, αποστημάτων, ακρορριζεκτομής κ.α..

Παραδοσιακά η χειρουργική του στόματος ανήκει στο ευρύτερο γνωστικό αντικείμενο της Οδοντιατρικής Επιστήμης, αν και ανά τους αιώνες αναπτύχθηκε και ασκήθηκε τόσο από Οδοντιάτρους, από Ιατρούς αλλά και από μη ιατρούς όπως πρακτικούς, κουρείς, γυρολόγους κ.α.

 Η Χειρουργική του Στόματος σήμερα πλέον διδάσκεται ως αντικείμενο της Οδοντιατρικής Επιστήμης και ασκείται από τους Οδοντιάτρους (μέρος αυτής), τους Χειρουργούς Στόματος (Εξειδικευμένοι Οδοντίατροι) και τους Στοματικούς και Γναθοπροσωπικούς Χειρουργούς (Ειδικευμένοι Ιατροί κάτοχοι πτυχίου και Ιατρικής και Οδοντιατρικής).

Η Ειδικότητα σήμερα

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Χειρουργική Στόματος έχει οριστεί ως αμιγώς Οδοντιατρική Ειδικότητα με τις Κατευθυντήριες Οδηγίες (Οδηγία 2001/19/ΕΚ και Οδηγία 2005/36/ΕΚ η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα με τις τελευταίες τροποποιήσεις με την Οδηγία 2013/55/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Σύμφωνα με τις Ανωτέρω Οδηγίες το επάγγελμα του Ιατρού και του Οδοντιάτρου καθορίζονται ως διαφορετικά, με ανεξάρτητη βασική εκπαίδευση και με διαφορετικούς και ανεξάρτητους τίτλους ειδίκευσης.

Έτσι, ορίστηκαν η «Χειρουργική Στόματος» και η «Ορθοδοντική» ως αμιγώς Οδοντιατρικές Ειδικότητες οι οποίες αποκτούνται με τριετή μεταπτυχιακή εκπαίδευση μετά τη λήψη τους πτυχίου της Οδοντιατρικής.

Αντίθετα, ως αμιγώς Ιατρικές Ειδικότητες ορίστηκαν η «Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική» (η οποία αποκτάται με τετραετή νοσοκομειακή ειδίκευση μετά τη λήψη και των δύο πτυχίων ιατρικής και οδοντιατρικής) και η «Γναθοπροσωπική Χειρουργική» (η οποία αποκτάται με πενταετή νοσοκομειακή ειδίκευση μετά την λήψη μόνο του πτυχίου της ιατρικής).

Ελλάδα

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ειδικότητα Χειρουργικής Στόματος, παρά μόνο η ειδικότητα της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, η οποία εμπεριέχει ολόκληρο το γνωστικό αντικείμενο της Χειρουργικής Στόματος.